Ste že slišali za kruhove cmoke? Gotovo pa niste vedeli koliko različnih načinov priprave te jedi obstaja. Poglejte si tudi recept za kruhove cmoke. Kateri kuharici kdaj pa kdaj ne ostane v kuhinji preveč kruha in se tako odloči, da bo le tega porabila za kruhove cmoke. Že naše babice so imele navado preostanek kruha porabiti za kruhove cmoke ali kruhovo pogačo. Za kruhove cmoke se najpogosteje uporabi suhe oziroma stare žemlje, vendar je vsaka vrsta kruha primerna za to že skoraj tradicionalno slovensko jed.
Sama priprava je zelo enostavna in sicer nasekljano in predhodno prepraženo čebulo ter zdrobljen kruh umešamo v globoko posodo ter še malo popražimo. Dodamo razžvrkljana jajca ter počakamo na se celotna masa v posodi lepo prepoji. Na koncu oblikujemo kroglice oziroma cmoke ter jih v slanem kropu kuhamo cca. 10 minut. Pri pripravi priloge k kruhovim cmokom imamo veliko izbire. Zelo dobro se obnesejo okusne omake, katere lahko ravno tako pripravimo na več načinov. V zimskih mesecih se poleg gotovo priležejo zrezki v gobovi omaki ali pa kakšna sirova omaka. Spomladi in poleti, ko je na vrtu več zelenjave pa se lahko pri kuhi malo prepustimo in tako naredimo omako iz dušenih špargljev ali cvetače.
V primeru, da smo naredili preveliko količino kruhovih cmokov in nam vseh ni uspelo pojesti, lahko preostale brez skrbi zmrznemo ter jih skuhamo ob kakšni drugi priložnosti.
Če si za pozno večerjo resnično zaželimo jesti kruhove cmoke, vendar nimamo na razpolago starega kruha, lahko v večini trgovin na zamrznjenem oddelku kupimo že pripravljene kruhove cmoke. Samega dela s pripravo nimamo, saj cmoke enostavno vsujemo v slan krop vode ter jih kuhamo okoli 15 minut. Hitra in okusna večerja je pripravljena!
Novejše variacije priprave tovrstne oblike hrane vključujejo peko kruhovih cmokov v pečici ali pa celo v mikrovalovni pečici. Vsekakor boste ugotovili, da obstaja nešteto oblik in variacij priprave te zanimive in okusne jedi.